/Files/images/getImage.jpgЛещенко Наталія Анатоліївна, сестра медична старша ДНЗ № 288

Харчування буде правильним, якщо:


• їжа різноманітна;
• дотримуються санітарно – гігієнічні правила готування їжі й зберігання харчових продуктів;
• приймати їжу регулярно;
• ураховуються національні, кліматичні й сезонні особливості людини;
зберігається нормальна вага тіла.
Деякі продукти дитина може вживати щодня - молоко, масло, хліб, цукор, овочі і фрукти, м'ясо. Яйце можна давати через день, сир - через два дні. А от рибу - один раз на тиждень. У цей день повністю витрачається весь тижневий раціон риби - близько 250 грам. Один раз у тиждень, припустимо, зробити вегетаріанський або рибний суп.

Рекомендоване меню дітей дошкільного віку вдома протягом дня.



Орієнтовно на добу дитина 4-6 років повинен отримувати наступні продукти:
• молоко (з урахуванням що йде на приготування страв) і кисломолочні продукти - 600 мл,
• сир - 50 г,
• сметана - 10 г,
• твердий сир - 10 г,
• масло вершкове - 20 - 30 г (в каші і на бутерброди),
• обов'язково рослинне масло - 10 г (краще в салати, вінегрети),
• м'ясо - 120-140 г,
• риба - 80-100 г,
• яйце - 1/2- 1 шт.,
• цукор (з урахуванням кондитерських виробів) - 60-70 г,
• пшеничний хліб - 80-100 г,
• житній хліб - 40 -60 г, крупи, макаронні вироби - 60 г,
• картоплю - 150-200 г,
• різні овочі -300 г,
• фрукти і ягоди - 200 р.
На сніданок гарний гарячий напій (кип'ячене молоко, чай), якому передує будь гаряче блюдо (наприклад, омлет), не дуже об'ємне і не потребує тривалого часу на приготування. Під час обіду обов'язково нагодувати дитину супом чи борщем. Адже перші страви на основі овочевих або м'ясних бульйонів є сильними стимуляторами роботи рецепторів шлунка. Це сприяє підвищенню апетиту і поліпшенню процесу травлення. Полудень і вечеря повинні бути легкими. Це можуть бути овочеві, фруктові, молочні, круп'яні страви. Але якщо в дитини знижений апетит, можна збільшити під час вечері не кількість конкретного блюда, а його калорійність: нехай вечеря буде більш щільним, ніж обід. Таким чином можна допомогти організму, який розвивається впоратися зі зростаючими енерговитратами.
Дітям дуже корисні свіжі овочі, фрукти, ягоди. Дошкільник може споживати їх сирими або у вигляді приготованих на їх основі страв. Салати краще запропонувати перед першими і другими стравами, так як вони сприяють інтенсивної виробленні травних соків і покращують апетит. Якщо ви дасте салат і на сніданок, і на обід, і на вечерю (нехай навіть потроху), буде особливо добре. Свіжі фрукти ідеально підходять для полудня . А от у проміжках між їжею їх краще дитині не пропонувати, особливо солодкі.
Яйця корисний для дошкільнят. Адже в них міститься багато вітамінів A і D, фосфору, кальцію, заліза. У сирому вигляді давати яйця не слід, оскільки існує ймовірність зараження сальмонельозом

Кiлькiсть переглядiв: 72